Siunčiami duomenys …
Ar apsimoka saulės elektrinė? Kovas 31, 2023

01Blogas

Ar apsimoka saulės elektrinė?

Ar apsimoka saulės elektrinė?
Saulės elektrinė yra ilgalaikis įtaisas, ne tik pakeliantis namo vertę, jo energetinio efektyvumo klasę, bet ir leidžiantis sutaupyti elektros sąskaita. Atsipirkimo skaičiuoklių yra įvairių, bet mes pabandėme paskaičiuoti paprastai - kWh kaina. Jeigu saulės elektrinė veikia nepriekaištingai, saulės elektrinių savininkams yra tik vienas mokestis – ESO tinklų mokestis, kurį galima pasirinkti iš 3 variantų: mokėti už susigrąžintas kWh, mokėti pastovų mokestį už įrengtos saulės elektrinės galią ar atsiskaityti su ESO savo pagaminta elektra.
Jeigu atidžiai sekate savo saulės elektrinės veiklą ir derinate prie jų savo elektros vartojimo poreikius, pasirinkę vieną ar kitą ESO planą galite sutaupyti ženkliai daugiau.
ESO mokesčių dydis kinta kas metus, tad planuoti į ateitį labai sudėtinga. Bet mes pabandėme, imdami kaip sąlygą, kad ESO mokestis nesikeis visus SoliTek modulių 30 metų veiklos laikotarpiu.
Ar apsimoka saulės elektrinė?
Kaip etaloną paėmėme 10 kW saulės elektrinę su SoliTek stiklas-stiklas saulės moduliais. Tokios galios elektrinė nukreipta į pietus Lietuvoje per metus vidutiniškai generuoja 10000 kWh. Skaičiavimuose įvertinta ir saulės modulių degradacija. Tarkime, kad su ESO atsiskaitoma už instaliuotą galią, o dabar galiojantis ESO mokestis (3,94 EUR per mėnesį už įrengtą kW) galios visu saulės modulių garantijos laikotarpiu. O moduliai po 30 metų veiks bent 87% efektyvumu.
Tokia saulės elektrinė per 30 metų turėtų pagaminti 276806 kWh, o pasaugojimo mokestis per 30 metų sudarytų 13727 EUR. Tad 1 kWh kaina būtų 4,96 ct.
Labai patrauklus ir kitas ESO planas atsiskaityti savo pagaminta elektra (12 proc.). Tokiu atveju šios saulės elektrinės pagamintos elektros jums liktų 243589 kWh, bet jos nieko nekainuotų.
O kokį atsikaitymo su ESO planą pasirinkę jūs? Ar nesvarstote keisti?
Jeigu dar neturite saulės elektrinės, susisiekite su mumis. Patarsime ir dėl saulės elektrinės ir dėl ESO plano.

02Blogas

Skaitykite daugiau

Kiek reali klimato kaita?

Kiek reali klimato kaita?

Klimato kaita Lietuvoje mums retai bado akis. Nėra pas mus -62,5º, nėra didelių potvynių ar sausrų – tikrai galime sakyti, kad mes laimingi ir Lietuvoje kol kas nematome klimato kaitos padarinių. Bet gyvai klimato kaitos padarinius pamatėme su komanda viešėdami Prancūzijoje. Ir tai šokiravo.

Julius Sakalauskas GreenTECH konferencijoje

Julius Sakalauskas GreenTECH konferencijoje

2022 m. lapkričio 24 d., Vilniuje vykusioje GreenTech konferencijoje SoliTek vadovas Julius Sakalauskas papasakojo apie akumuliatorių ir jų sprendimų proveržį, kuris jau dabar keičia taisykles, kaip veikia energetika, transporto infrastruktūra ir energijai imlus verslas.  

Mes vairavome metų elektromobilį!

Mes vairavome metų elektromobilį!

Dešimt - tiek elektromobilių dalyvauja konkurse "Lietuvos metų automobilis 2023". Ir visus juos išbandyti turėjo galimybę SoliTek komanda.