Siunčiami duomenys …
Kiek reali klimato kaita? Sausis 27, 2023

01Blogas

Kiek reali klimato kaita?

Kiek reali klimato kaita?

Klimato kaita Lietuvoje mums retai bado akis. Nėra pas mus -62,5º, nėra didelių potvynių ar sausrų – tikrai galime sakyti, kad mes laimingi ir Lietuvoje kol kas nematome klimato kaitos padarinių.

Bet gyvai klimato kaitos padarinius pamatėme su komanda viešėdami Prancūzijoje. Ir tai šokiravo.

Didžiausias Prancūzijos ledynas Monblano, papėdėje kitados atrodė toks milžiniškas, kad keliautojai net davė jam pavadinimą Mer de Glace (Ledo jūra). Iki devintojo praeito amžiaus dešimtmečio pabaigos, turistai atvažiuodavo raudonu traukinuku iš Šamoni iki Montenverso ir išlipę iš traukinio galėdavo beveik iš karto ledyną paliesti ranka.

Šiandien išlipę iš traukinio žmonės patenka ant didžiulio tarpeklio krašto.

Kiek reali klimato kaita?

Jeigu nori paliesti patį ledyną, turi nusileisti gondola, tada dar kelis šimtus metrų stačiais metaliniais laiptais ir pačiame tarpeklio dugne gali prisiliesti prie ledyno. Jeigu 1988 metais iš viso buvo trys laipteliai iki ledyno, apie 2000 metus – 118, šiandien jų - jau daugiau nei 500, ir matyti, kad ruošia įrengti naujus.

Mes nulipome tuos 500. Į patį Mer de Glace dugną.

Ir kai galvą užvertęs pamatai, kad dėl klimato kaitos tu esi bent 300 metrų žemiau, negu galėtum būti prieš 15 metų, supranti, kokia beprotiškai naikinanti yra žmogaus veikla. Tokiomis akimirkomis supranti, kad tai, ką daro SoliTek, yra teisingas kelias. Jeigu dar neturite saulės elektrinės, į šį kelią galite žengti ir jūs.

Įsirenkite saulės elektrinę ir galbūt bendromis jėgomis pasieksime, kad mūsų vaikai Mer de Glace likučius galės pamatyti ne tik nuotraukose. 

Jeigu dar ne per vėlu.

02Blogas

Skaitykite daugiau

Julius Sakalauskas GreenTECH konferencijoje

Julius Sakalauskas GreenTECH konferencijoje

2022 m. lapkričio 24 d., Vilniuje vykusioje GreenTech konferencijoje SoliTek vadovas Julius Sakalauskas papasakojo apie akumuliatorių ir jų sprendimų proveržį, kuris jau dabar keičia taisykles, kaip veikia energetika, transporto infrastruktūra ir energijai imlus verslas.  

Mes vairavome metų elektromobilį!

Mes vairavome metų elektromobilį!

Dešimt - tiek elektromobilių dalyvauja konkurse "Lietuvos metų automobilis 2023". Ir visus juos išbandyti turėjo galimybę SoliTek komanda.

Off-grid saulės elektrinė Vingio parke

Off-grid saulės elektrinė Vingio parke

Festivalyje „Jaunas kaip Vilnius“ įrengėme autonominę kilnojamąją saulės elektrinę su lietuviškais saulės moduliais ir lietuviška individualia kaupimo sistema (baterijomis).